Deprem ve Sigorta

Ülkemizde 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük-İzmit’te yaşanan Marmara depremi ile 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ile 11 çevre ilimizde, can ve mal kaybına sebep olan büyük ve yıkıcı depremler meydana geldi. Yaşanan bu depremler, sadece sivil yaşama dair konutların değil sanayi tesisi binalarının da yapı stoklarında ciddi inşai sıkıntılar olduğunu bizlere gösterdi. Yapıların depreme karşı dayanıksız inşa edilmiş olması sonucunda insanların barınma sorunu ortaya çıkarken, ayrıca sanayi alanında da üretim ve ticari hayat durmuş ve ülke ekonomisi olumsuz etkilenmiştir.

Kahramanmaraş depreminin yıkıcı etkilerinin yarattığı sonuçlara yönelik TÜSİAD deprem görev gücü üyelerinin hazırladığı rapora göre depremlerin yıkım gücü neticesinde verdiği hasarı azaltmada, yapısal olmayan etkilerin de önemli olduğu ortaya konuldu. Kahramanmaraş depreminden hareketle özellikle endüstriyel binaların daha dayanıklı hale getirilebilmesi için on başlıkta hazırlanan bu rapor, 2025 yılı Şubat ayında kamuoyuna açıklanmıştır. Bu raporun hazırlanmasında TÜSİAD deprem görev gücü üyesi Allianz Teknik Direktörü Dr. Ceyhun EREN katkı sunmuştur. Hazırlanan bu rapor; saha inceleme ekibinin analizleri neticesinde hazırlanmıştır. Bu raporda özellikle dikkat çekici olan nokta, yapısal anlamda binaların yıkılmadığı yerlerde deprem nedeniyle yangınların da meydana gelmiş olmasıdır. İşletmeler, deprem nedenli yangınlar nedeniyle faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmış veya faaliyetleri tamamen durmak zorunda kalmıştır. Binaların deprem nedenli yıkılmayıp da işyerinin faaliyetinin devam etmesine engel yangın dışı deprem zararları da söz konusu olduğu görülmüştür. Bu bağlamda deprem sebebiyle oluşan maddi zararlar ve-veya işletmelerin faaliyetlerinin durması sonucu oluşan kar kayıpları, işyeri sigortalarındaki deprem teminatının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yine raporda depremin sebep olduğu can ve mal kayıplarını önlemenin yanı sıra, işletmelerin faaliyetlerine kaldıkları yerden devam etmelerini sağlayabilmek adına bir dizi önlemler alınması gerektiği ortaya konulmuştur. Rapora ilişkin konu başlıkları aşağıdaki gibidir. 

Endüstriyel Binalarda Alınması Gereken On Aksiyon Planı 

1. Bina inşası öncesi zemin etüdü tam yapıldı mı kontrol edilmeli. Zeminin bina için elverişli olup olmadığını araştırılmalı.

2. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne (2018) uygun olarak Deprem Performans Analizi yaptırılmalı.

3. Binaların deprem performansının detaylarda gizli olduğunu unutulmamalı! Deprem performans analizi sırasında işçilik ve malzeme kalitesinin yönetmeliklere uygun olup olmadığı kontrol edilmeli.

4. Yapısal olmayan tehlikeler için risk analizi gerçekleştirilmeli.

5. Yapısal ve mimari kusurlara dikkat edilmeli. Hatalı tasarıma izin vermemeli.

6. Binanın tasarımı sırasında risk analizi yaptırılmalı. Projede öngörülmeyen sonradan ilave eklenecek bölüm varsa uygulama öncesinde yeniden deprem performans analizi yaptırılmalı.

7. Endüstriyel Binalarda çatı tipi güneş panelleri kurulmadan önce statik analizle birlikte dinamik analiz de yaptırılmalı. Bu analiz sonuçlarına göre kuruluma izin verilmeli.

8. İkincil riskler için önlem alınmalı. Gerekli yangın algılama ve söndürme sistemleri kurdurulmalı. Deprem sonrası çıkabilecek dolaylı etkiler için analiz yaptırılmalı.

9. Tüm riskleri kapsayan bir deprem sigortası yaptırılmalı.

10. Detaylı İş Süreklilik Planı hazırlanmalı.

Değerlendirme ve Sonuç

Ülkemiz coğrafyasının deprem gerçeğinden hareketle konut, ticari ve endüstriyel tüm alanlarda yaşam standartlarının devamının sağlanması için yapının kendisinin depreme karşı dayanıklılığı, işletme faaliyetinin iş güvenliğine, deprem yönetmeliğine ve yangın yönetmeliğine uygun hale getirilmesi ile işyeri paket sigortasının deprem teminatı dahil faaliyet durması neticesinde kar kayıplarının sigortalanması konularında çok daha özenli ve dikkatli olunması gerekmektedir. 

İşyeri yangın paket sigortalarında, deprem sebebiyle çıkan yangınlar neticesinde meydana gelen maddi kayıplar, şayet poliçede deprem teminatı verilmişse sigortadan karşılanır. Deprem teminatı olmayan işyeri sigortalarında ise deprem nedeniyle oluşan yangın zararları karşılanmaz. Konutlara düzenlenen DASK poliçesindeki azami standart teminatlara ilave ihtiyari Konut Paket Sigortası ile teminat limitleri arttırılarak genişletilebilir.   


#DepremVeSigorta

#İşyeriSigortasıDepremTeminatı

#DepremTeminatıNedir